Category Archives: Analiza & Teste

Analiza & Teste

Kordocenteza

kordocenteza_185

Çfarë është kordocenteza?

 Kordocenteza zakonisht bëhet në javën e 22 apo 23 të shtatzanisë

Kordocenteza është intervenim invaziv i marrjes së mostrës së gjakut të foshnjes nga kërthiza. Zakonisht bëhet në raste specifike që të vërtetohet kariotipi i foshnjes, të verifikohet prania e ndonjë infeksioni apo anomalie.

Kur bëhet kordocenteza?

Kordocenteza…Lexo me Teper »


Rreziqet nga amniocenteza

rreziqet_nga_amniocentezaSa janë mundësitë për abort pas amniocentezës?

Mundësitë që të lëndohet foshnja me gjilpërë janë pothuajse joegzistuese

Tre javët e ardhshme pas amniocentezës janë të rrezikshme për abortim. Kjo procedurë është shkaktare e abortit në 1 nga 100/200 raste. Kur bëhet fjalë për tremujorin e tretë, rreziku është i vogël që…Lexo me Teper »


Indikatorët e amniocentezës

indikatoret_amnicentezesNë cilat raste rekomandohet amniocenteza?

 * Nëse keni pasur rezultate jonormale të testeve paraprake (ultrazë, teste double dhe triple) – do ju ofrohet opcioni amniocentezës, me të cilën do të vërtetoni se a egziston ndonjë rrezik nga çrregullimet kromozomale tek foshnja

* Nëse keni lindur me parë fëmijë me Sindromin Daun…Lexo me Teper »


Rezultatet e amniocentezës

amniocenteza

Si merren rezultatet?

Rezultati i amniocentezës zakonisht pritet dve-tre javë

Bëhet përpunimi laboratorik i lëngut të frytit dhe rritja e qelizave në baza speciale. Pas periudhës së caktuar, me anë të mikroskopit shihet numri i kromozomeve të frytit nga qeliza dhe prania eventuale e ndonjë çrregullimi apo anomalie kromozonale.

<div…Lexo me Teper »


Procedura e amniocentezës

procedura_amnicentezesÇfarë ndodh para amniocentezës?

Procedura fizike nuk është e dhembshme, por shtatzënat shpesh ndjejnë shtypje të madhe psiqike

Para procedurës, një pjesë e vogël e stomakut pastrohet me antiseptikë shkaku i dezinfektimit. Poashtu është e mundur që të bëni anestezion lokal apo të merrni një tabletë për qetësim që të jeni…Lexo me Teper »


Amniocenteza

cfare-eshte-amnioÇfarë është amniocenteza?

Amniocenteza vërteton anomalitë eventuale tek foshnjat

Amniocenteza është procedurë në të cilën merret lëngu amniotik nga mitra, dërgohet për analizë laboratorike, ku bëhet caktimi i kariotipit të foshnjes, respektivisht numri dhe pamja e kromozomeve.

Ky test diagostik preferohet nga ana mjekut, pas rezultateve të anomalive nga ‘Triple’ testi, brengosja…Lexo me Teper »


Dabëll dhe tripëll testi (Double & Triple Test)

double_triple_testÇfarë janë Dabëll dhe Tripëll testi, dhe kur bëhen?

Në javën e 12 të shtatzënisë, bëhet një kontrollë shumë e rëndësishme ultrazëri, ku mjeku juaj kontrollon se sa e madhe është rrudhja në qafën e frytit, nëse është e pranishme kocka e hundës dhe në mes tjerash bëhet vlerësimi i…Lexo me Teper »


Çrregullimi kromozomal

kariotipi_femres_me_daun_sindromeÇfarë është çrregullimi kromozomal?

Kariotipi i femrës me Sindromin Daun

Çrregullimi kromozomal është – baza e trashëguar e fëmijës, ndërsa çrregullimi i tillë, më i shpeshtë tek fëmijët është Trizomia 21 (Sindromi Daun, Mongoloizmi). Çrregullimet tjera kromozomale janë Trizomia 18, Trizomia 13, Sindromi Tarnerit dhe shumë të tjerë, por të cilët…Lexo me Teper »


Rh faktori

Rh-faktori

Përcaktimi i grupit të gjakut dhe Rh faktorit në shtatzani është shumë me rëndësi, sepse tek nënat me Rh negativ, foshnja mund të jetë e kërcënuar nëse trashëgon Rh faktorin pozitiv të atit.

Çfarë është Rh faktori?Të gjitha grupet e gjakut A, B, AB apo 0 (zero) mund…Lexo me Teper »